E-fatwa Jakim sedia maklumat ajaran sesatKUMPULAN ajaran sesat berdasarkan tarekat tertentu yang berzikir sambil menari diiringi alat muzik.

Anda boleh merujuk e-fatwa Jakim, Bahagian Penyelidikan Cawangan Akidah Jakim atau Jabatan Agama Islam Negeri bagi mendapatkan penjelasan serta senarai khusus kumpulan ajaran sesat di Malaysia.

Bagi makluman masyarakat awam, Jakim menerbitkan risalah penjelasan ciri utama ajaran sesat yang menerangkan cara mengenali dan jenis ajaran yang dapat dibahagikan kepada tiga iaitu:

 • Ia biasanya direka atau dicipta guru atau penganjur ajaran sesat yang menggunakan pelbagai nama atau amalan tertentu.
 • Membentuk tarekat. Mereka menggunakan nama tarikat yang masyhur di kalangan umat Islam kerana sudah diamalkan ulama berpandukan al-Quran dan sunnah. Kadangkala nama kumpulan dicipta mengikut nama tarekat seperti Ahmadiah, Naqsyabandiah Sazaliah, Samaniah, Qadariah dan Muffaridiah.

  Walaupun nama tarekat yang direka menyamai tarikat asal, ternyata ajaran dan konsep ajaran tarekat itu ada unsur penyelewengan akidah.

 • Melalui kepercayaan dan amalan tradisi yang berhubungan dengan amalan mistik dan kultus. Bentuk kepercayaan ini menjadi lumrah di kalangan orang Melayu di negara ini kerana ia bersifat:
  • Pemujaan kepada tempat yang dianggap keramat.
  • Pemujaan kepada orang yang dianggap wali dan mempunyai kelebihan.
  • Kepercayaan kepada kesaktian melalui amalan seni mempertahankan diri dan sebagainya.
  • Kepercayaan terhadap dukun atau bomoh yang mendakwa mendapat ilmu daripada mimpi atau orang halus melalui amalan menurun.

Kesimpulannya, masyarakat perlu berwaspada dan jangan memandang ringan ajaran yang berbeza dengan amalan biasa bagi seorang Muslim.

Orang ramai perlu segera mendapatkan penjelasan lanjut daripada pejabat atau Jabatan Agama Islam berhampiran untuk pengesahan perkara ini dan menghilangkan kekeliruan.

Advertisements

~ oleh Lokman Hashim, Editor - MutiaraIslam Online di Mac 15, 2009.

 
%d bloggers like this: