1Malaysia dan Melayu-Islam


child_merdeka

Di Tulis Oleh DATO’ DR ISMAIL IBRAHIM

Sebagai orang Melayu yang beragama Islam, kadang-kadang terfikir saya, apakah relevannya konsep 1Malaysia untuk menyatupadukan semua keturunan rakyat Malaysia, sedangkan umat Islam dan umat Melayu di negara sendiri berkrisis dan bercakaran? Relevankah kita membicarakan konsep 1Malaysia, sedangkan kita sendiri sesama umat dan kaum tidak mengamalkan konsep satu ummah dan satu kaum itu?

Kita bercakaran kerana perbezaan ideologi politik dalam isu yang remeh temeh dan isu-isu sampingan yang tiada kena mengena dengan isu dasar dan persoalan pokok, mati hidupnya kita sebagai bangsa dan umat yang mempunyai satu agama.

Cukuplah fahaman politik kepartian yang selama ini telah menjadi pendorong kepada perpecahan dan pertelagahan umat kita sehingga kadang-kadang menimbulkan perilaku tuduh menuduh yang bukan-bukan kepada orang lain yang dianggap musuh politik kerana perbezaan parti politik yang disertainya, iaitu tuduhan kafir, murtad, sekular, dan berbagai-bagai lagi label lain yang amat serius dan kadang-kadang orang yang melemparkan tuduhan itu sendiri tidak memahami apakah konsep bagi label yang dilemparkan kepada orang lain sesama saudara sebangsa dan seagama itu.

Ya, cukuplah fahaman dan anutan fanatik partisan dalam politik kepartian itu yang memecah belahkan umat kita selama ini, maka kini timbul pula unsur-unsur lain yang lahir di dalam masyarakat sebagai faktor yang menyumbang kepada perpecahan dan kerisis di kalangan umat kita, iaitu isu taksub mazhab, dan perbezaan tafsiran serta pandangan dalam masalah-masalah amalan kita seharian di dalam ibadat dan feqah.

Apakah untungnya bagi umat kita dengan kita membesar-besarkan isu sampingan dan cabangan dalam ibadat kita atau amalan agama kita yang bukannya merupakan perkara fundamental dan dasar yang menyentuh akidah atau hukum syarak yang asasi.

Satu ketika dulu, agak lama dulu, ada ulama kita yang membawa pandangan baru untuk menghalalkan memakan biawak, dan hebohlah seluruh negara tentang hal ini, sehingga akhirnya masalah ini hilang begitu sahaja, kerana halal atau tidaknya biawak itu tidaklah menjadi isu lagi, sebab kalau halal pun berapa orang sangatkah orang Islam yang nak makan biawak? Atau kalau halal pun, biarlah orang yang mengatakan begitu yang memakannya sedangkan ramai orang lain yang tidak mahu memakannya. Jadi apakah untungnya kita membesar-besarkan perbicaraan ini sehingga ianya boleh memecahbelahkan masyarakat Islam sesama sendiri?

Dari dulu juga orang Islam membicarakan tentang aurat wanita, membaca usalli atau tidak ketika akan menunaikan sembahyang, dan akhirnya isu ini juga lenyap begitu sahaja, kerana akhirnya umat Islam mengetahui bahawa hal ini adalah merupakan perkara yang telah dapat diselesaikan dengan kefahaman yang mendalam tentang ajaran agama tentang perbezaan mazhab feqah, dan masalah ini adalah merupakan masalah ijtihad yang terdapat perbezaan pandangan oleh para ulama, maka kita mengambil pandangan yang terbaik berdasarkan mazhab yang kita amalkan di negara kita.

Oleh itu, apakah untungnya umat kita sekiranya banyak perkara lama yang telah selesai itu kita bangkitkan semula di dalam masyarakat kita sekarang. Apakah untungnya kita ketika kita membesar-besarkan isu membaca Qunut atau tidaknya ketika sembahyang Subuh, berdoa selepas sembahyang berama-ramai, bertahlil dan membaca ayat-ayat Quran untuk orang mati, membaca Yaasin pada malam Jumaat, dan amalan lain yang seumpamanya. Kenapakah isu khilafiah dalam ijtihad ini perlu diheboh-hebohkan sehingga mengakibatkan kekeliruan umat kita dan memecah belahkan kesatuan umat kita, terutamanya di kalangan orang awam Islam yang kurang pengetahuan agamanya.

Apakah untungnya kita memecah belahkan masyarakat yang selama ini mengamalkan amalan-amalan itu mengikut kefahaman dan tradisi masyarakat dan budaya kita yang mempunyai kefahaman bahawa amalan itu boleh dilakukan tanpa menjejaskan akidah dan keimanan mereka sebagai orang Islam. Apakah dengan membaca Qunut, dengan mengadakan sambutan Maulidur Rasul, atau membaca Yaasin pada malam Jumaat itu akan membawa seseorang itu mengamalkan bidaah sesat yang boleh membawanya ke neraka?

Isu amalan sunat, isu ijtihad yang tertakluk kepada pandangan ulama dan mazhab yang tertentu tidaklah seharusnya dibicarakan seolah-olah membicarakan satu hukum yang jelas haram dan harusnya berdasarkan nas al-Quran dan Hadis? Seorang Muslim yang tidak mengakui bahawa sembahyang itu adalah perintah Allah s.w.t yang wajib dikerjakan tentulah tidak sama hukumnya dengan seorang yang mengikut mazhab Shafie dengan membaca Qunutqat’i seperti mengingkari kitab suci al-Quran itu datangnya daripada Allah adalah amat berat hukumnya, yang boleh membawa kepada syirik, dan hukum ini tentulah tidak sama bagi seorang Muslim yang hanya membaca Yaasin pada malam Jumaat, atau membaca surah al-Ikhlas yang diniatkan hadiah kepada si mati. dalam sembahyang Subuh. Mengingkari perintah Allah yang jelas dan

Isunya di sini, apakah untungnya umat Islam dengan pembicaraan persoalan yang bukannya persoalan pokok dan usul, dan apakah gunanya dibicarakan perselisihan pandangan dalam hal-hal ijtihad, sedangkan para mujtahid masing-masing mempunyai pandangan yang berbeza-beza, dan umat Islam bebas mengikut mazhab manakah yang disukainya.

Dalam perkara ijtihad ini, orang Islam boleh mengikut mana-mana pandangan mazhab. Dan dalam masa yang sama, ia tidak seharusnya menyalahkan orang Islam lain yang tidak mahu mengikut mazhabnya. Isu ini samalah seperti yang selalu dibicarakan, iaitu apabila orang Islam dari negara kita pergi ke Mekah, mereka mengikut imam sembahyang di dalam masjid di Tanah Suci itu, maka ketika imam tidak membaca Qunut dalam sembahyang subuh, lalu makmum yang berlainan mazhab ini juga akan mengikut imam itu tanpa mengatakan bahawa sembahyangnya tidak sah.

Oleh itu, umat Islam seharusnya janganlah dipecahbelahkan lagi dengan isu-isu ini, sedangkan mereka telah cukup mempunyai masalah dalam isu kesepaduannya, bukan hanya di dalam masyarakat negara kita, malah umat Islam seluruh dunia sedang menghadapi krisis kepimpinan, ekonomi, politik, sosial dan isu-isu globalisasi yang amat mencabar dan akan menghakiskan nilai-nilai moral kerohaniannya.

Umat Islam keseluruhannya sedang menghadapi tekanan penjajahan baru dari Amerika Syarikat dan Barat umumnya yang menjadi kroni kebanyakan negara Islam yang kaya dengan kurniaan Allah s.w.t kepada mereka. Krisis politik dan ekonomi yang dihadapi oleh negara-negara Islam adalah amat besar dan berbahaya, yang mengakibatkan perpecahan dan pertelagahan sesama negara Islam, dan akibat daripada perpecahan ini, maka negara-negara Islam yang sedang diperkotak-katikkan oleh kuasa Barat seperti Palestin, Iraq, Afghanistan dan lain-lainnya, akan terus dijajah, diperlakukan seperti ‘tuan’ dan ‘hamba abdi’ dalam negara umat Islam sendiri, oleh penjajah berbentuk baru itu, dan hampir seluruh dunia Islam akan membisu seribu bahasa sahaja tanpa dapat berbuat apa-apa, dan hanya dapat menjadi penonton sahaja melihat saudara-saudara seagamanya menjadi korban manusia yang kejam itu.

Apakah dalam keadaan ini kita lebih mementingkan masalah khilafiah remeh temeh daripada membangun kesatuan dan perpaduan umat Islam itu sendiri? Apakah dalam keadaan penghinaan yang amat besar yang sedang dihadapi oleh umat Islam pada hari ini, kita masih mahu bertindak rakus dengan kelakuan ganjil salah menyalahkan, keji mengeji dan cela mencela sesama kita kerana isu-isu kecil dan cabang? Apakah kerana perselisihan pendapat para ulama berdasarkan ijtihad atau anutan mazhab yang tertentu. maka kita sanggup bertindak memecah belahkan perpaduan umat kita?

Kalau beginilah halnya umat Islam pada hari ini, maka janganlah diharapkan bahawa umat Islam akan menjadi kuat dan berkuasa sama seperti umat-umat yang lain dalam dunia global ini. Dan dalam keadaan ini, maka umat-umat lain hanya akan mentertawakan kita semua kerana bergaduh dan berkrisis disebabkan oleh isu-isu sampingan dan kecil, bukan isu besar dan dasar yang di dalamnya bergantung kelangsungan dan survival umat ini.

Sebab itulah saya kadang-kadang terfikir, apakah dalam merealisasikan konsep 1Malaysia untuk semua warga negara Malaysia, kita umat Islam tidak pun bertindak untuk mewujudkan satu umat dahulu menjadi umat yang berpadu dan bersatu? Sungguh amat ajaib dan amat menghairankan, malah amat memalukan!

Sumber: ummatanwasatan.net
Advertisements

~ oleh Lokman Hashim, Editor - MutiaraIslam Online di Disember 4, 2009.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: