PENGHAFAZ AL-QURAN HARUS JADI TELADAN UMMAH


2. Penghafaz Al-Quran Harus Jadi Teladan Ummah - Inside

Kecacatan yang dialami oleh golongan kurang upaya masalah penglihatan (OKUMP) bukanlah halangan untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan rakan-rakan normal yang lain.

Demikian diluahkan oleh Saudara Ahmad Qusairi binti Mat Zizi, pelajar program Diploma Tahfiz Al-Quran yang berjaya menamatkan hafazan al-Quran 30 juzu’ pada Majlis Khatam Hafazan Al-Quran yang diadakan di Dewan Muktamar Darul Quran baru-baru ini.

“Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Darul Quran khususnya kerana telah memberikan peluang untuk kami belajar di Darul Quran dan berjaya menghafaz al-Quran dengan kemudahan-kemudahan yang disediakan” kata beliau.

Seramai 194 orang pelajar diraikan dalam majlis tersebut termasuk tujuh orang pelajar dari kalangan Orang Kurang Upaya Masalah Penglihatan (OKUMP).

Berucap merasmikan majlis tersebut, Dato’ Haji Othman bin Mustapha, Ketua Pengarah Jakim berkata para pelajar yang telah berjaya mengkhatamkan hafazan al-Quran perlulah memelihara hafazan dan kesucian al-Quran disampingkan mengamalkan intipati dan ajaran yang terkandung di dalamnya.

Justeru kata beliau lagi, penghafaz al-Quran merupakan orang yang istimewa di hadapan Allah SWT dan RasulNya, kerana itu mereka harus menyandang amanah keistimewaan ini dengan selalu menunjukkan akhlak mulia sebagai ikutan dan teladan kepada masyarakat awam.

Menurut beliau lagi, JAKIM sentiasa menyokong dan komited terhadap segala program yang diatur oleh pihak Darul Quran ke arah memantapkan lagi program tahfiz al-Quran di negara ini.

Sebelum itu, Tuan Haji Paimuzi bin Yahya, Pengarah Darul Quran di dalam ucapan aluan beliau, mengucapkan tahniah dan syabas kepada ibu bapa dan para pelajar khususnya yang telah berjaya menamatkan hafazan 30 juzu’ al-Quran.

Beliau juga berpesan supaya para pelajar dapat memberikan fokus dan tumpuan kepada peperiksaan akhir diploma yang bakal dihadapi pada akhir bulan Februari.

Dato’ Haji Othman Mustapha turut menyampaikan Anugerah Pelajar Cemerlang kepada dua orang pelajar iaitu, Saudara Dzafarul Idham bin Mohd Fuzi dan Saudari Siti Hajar binti Zulkifli.

Majlis turut dimeriahkan dengan persembahan qasidah daripada kumpulan Asbabul Mustofa yang terdiri daripada para pelajar Darul Quran.

Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Us Abdul Kodir bin Sallah, Timbalah Pengarah (Akademik), Us Che Mat bin Che Deraman, Pendaftar Darul Quran, kakitangan Darul Quran dan ibu bapa pelajar.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Advertisements

~ oleh Lokman Hashim, Editor - MutiaraIslam Online di Februari 7, 2013.

Satu Respons to “PENGHAFAZ AL-QURAN HARUS JADI TELADAN UMMAH”

  1. Hiya very cool blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally? I’m
    glad to find a lot of useful info right here in the post,
    we want develop more techniques in this regard, thank
    you for sharing. . . . . .

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: